In het spoor van Kandinsky en de kunstenaars van Der Blaue Reiter

Een vijfdaagse reis naar München en Murnau op zoek naar het begin van de moderne abstracte kunst onder leiding van drs. Ruud Bartlema.

Aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw was het Zuid Duitse München een bruisende stad, waar de academies van wetenschap en kunst zozeer bloeiden dat deze stad "het Athene aan de Isar" werd genoemd. In 1896 komt Wassily Kandinsky vanuit Moskou hier naar toe om aan zijn roeping als kunstenaar concreet gestalte te geven. Kandinsky experimenteert met nieuwe vormen en kleuren en is al gauw één van de leidende figuren in de Münchense kunstwereld. In 1901 richt hij een nieuwe kunstenaarsgroep op 'De Phalanx'. De schildersklas van deze vereniging maakt regelmatig uitstapjes onder leiding van Kandinsky naar de verrassend mooie natuur rond Murnau en de Kochelsee. In de zomer van 1908 breekt er een periode van productief samenwerken aan met Alexej Jawlensky, Marianne von Werefkin, Gabriele Münter en later met Franz Marc. Hier wordt een nieuwe visie op de kunst geboren. De gewone zichtbare werkelijkheid verliest haar vaste vormen en de onzichtbare essentie van de realiteit komt op het doek te voorschijn, in prachtige kleuren en ongewone vormen. Het is één van de boeiendste perioden uit de kunstgeschiedenis van de 20e eeuw. Uit deze zoektocht ontstaat Der Blaue Reiter, een nieuwe kunstenaarsvereniging met uitdagende ideeën over de betekenis van kunst.

Reisduur: 
5 dagen
Vertrek: 
van 8- 12 september 2015
Aanmelden: 

Wilt u deelnemen aan deze kunstreis? Dan kunt u zich aanmelden via http://www.voyageculture.nl/reizen/duitsland/in-het-spoor-van-kandinsky-...

Vragen: 

Wilt u nog meer informatie of heeft u een specifieke vraag over deze kunstreis? Vult u dan het contactformulier in.